Poljoprivrednici blokirali Grčku

0

Traktori na graničnom prelazu: Promahon-Kulata
 

Poljoprivrednici su odlučili da nastave proteste nakon što i treći sastanak sa ministrom poljoprivednog razvoja Katerinom Bodzeli nije dao očekivane rezultate, javili su grčki mediji.

 

 

I carinici štrajkuju

Sutra i prekosutra očekuje se potpuna blokada grčkih graničnih prelaza, budući da su carinici proglasili dvodnevni štrajk nezadovoljni odlukom Vlade u Atini da im smanji plate.

Bodzelijeva je ponovila da država nema ekonomsku snagu da pomogne poljoprivrednicima, ali je preuzela obavezu da ubrza proceduru isplate evropske pomoći.

 

Poljoprivrednici su nakon toga odlučili da nastave sa blokadama, pa čak i da ih pojačaju.

 

Na prelazu Promahon-Kulata, gde je dužina kolone sa obe strane granice dostigla 20 kilometara iskrsli su manji incidenti između blokiranih vozača i grčkih poljoprivrednika.

Policija je pojačala prisustvo da bi se izbegli ozbiljniji incidenti.

 

Evropska komisija saopštila je da je spremna da preduzme pravne mere da bi bile ukinute blokade na grčko-bugarskoj granici koje štete privredi dveju zemalja.

 

Nakon sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da je Komisija spremna da iskoristi sve neophodne pravne puteve da bi obezbedila slobodan promet robe.

 

Direktor bugarske Regionalne direkcije Granične policije u Smoljanu Todor Georgiev izjavio je da je kolona na prelazu Kulata-Promahon na bugarskoj strani duža od 10 kilometara i da u njoj čeka više od 470 šlepera.

 

Prema njegovim rečima, ostala tri granična prelaza sa Grčkom za sada rade normalno. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here