Posni čokoladni zalogajčići

0

damijenestoslatko.dobrahrana.jutarnji.hr
Od ovoga voda polazi na usta
 

Čokoladni zalogajčići su tradicionalna božićna poslastica, originalnog imena "mendiants" što u bukvalnom prevodu znači prosjaci i simbolizuju četiri monaška reda. Iako se radi o katoličkoj tradiciji zalogajčići su vrlo primenjivi i na našoj posnoj pravoslavnoj trpezi. Pravi verski multikulturalizam. No, da ne dužimo više, vraćamo se na recept.

Originalna varijanta podrazumeva lešnike, bademe, suvo grožđe i suve smokve, a vi se možete igrati sa bilo kojim koštunjavim i kandiranim voćem koje vam je drago. Što šarenije i raznovrsnije to je lepše za oko i nepca.

Ako pravite posnu varijantu držite se crne čokolade. Ukoliko ne postite možete koristiti i belu i mlečnu čokoladu. Od 300 grama čokolade dobija se oko 45 komada zalogajčića.

Čokoladu rastopite na pari. Na ravnu i hladnu podlogu stavite papir za pečenje i po njemu kašikom ređajte čokoladne diskove. Na vrh svakog stavite željenu kombinaciju koštunjavog i suvog voća, a možete se igrati i sa kontrastima boja pa na crnu čokoladu stavljati suvu kajsiju i brusnicu, na belu pistaće, orahe, suvu šljivu…

Ostavite čokoladu da se stvrdne, a ako vam se baš žuri pripremljene zalogajčiće možete na kratko da stavite i u frižider. Kada potpuno očvrsnu tankim nožem ih skinite sa papira i držite zatvorene ili umotane na hladnom mestu kako se čokolada ne bi rastopila.

Paketić ovih poslastica umotan u celofan i sa ukrasnom trakicom može biti i lep poklon za nekoga kome želite slatke praznike. Uživajte u svakom zalogajčiću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here