Potopljen Burgenland i delovi Donje Austrije

0

Austrijske pokrajine Burgenland i Donja Austrija bile su u sredu uveče teško pogođene olujom i jakim pljuskovima, koji su doveli do izlivanja reka.
Vatrogasne službe u istočnoj pokrajini Burgenland čitave noći su izlazile na teren da pomažu građanima, ali i oslobađale puteve.
"Ukupno je bilo 342 intervencije. Gotovo čitav Burgenland bio je pod vodom", rekli su iz Vatrogasne službe, dodajući da je samo opština Materzburg bila pošteđena.
Sve je krenulo posle 17 sati, kad je centrala vatrogasne službe počela da prima neprestane pozive građana.

Izgoreo silos
U mestu Aspang je grom udario u jedan silos, koji je izgoreo.

Posebno teško bio je pogođen sever Burgenlanda, opštine Nojzidl am Ze i Poderzdorf, gde su vatrogasci i u jutarnjim satima imali posla.
Takođe je teško stanje bilo u okruženju Ajzenštata i mesta Merbiš i Purbah. Sa poplavama su se borile opštine Obervart i Gising, ali i Oberpulendorf, gde su bili potopljeni podrumi i ulice.
U pokrajini Donja Austrija oluja je nanela štetu u četiri opštine.
Vatrogasne službe imale su više od 100 intervencija tokom noći, a jak pljusak posebno je pogodio najpre opštinu Nojnkirhen, zatim Bruk an der Lajta i Genzerndorf u blizini Beča.
Usled dva odrona privremeno je bila zatvorena južna pruga od Glognica do Pajerbaha, gde je jedan putnički voz bio neko vreme blokiran. U opštini Pajerbah mesto Šlegmil je bilo pod vodom, pošto se izlila reka Priglicbah. Voda je u pojedinim delovima mesta dostizala i do pola metra visine. Da bi se sprečilo dalje plavljenje mesta, reka je preusmerena u provizorno iskopano korito.
Vatrogasci su imali puno posla na ispumpavanju voda i u drugim delovima Donje Austrije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here