Premijera za ponos

0

Novoosnovano Kulturno-umetničko i sportsko društvo "Borisav – Bora Stanković" iz Beča održalo je u subotu u prostorijama svečane školske sale u 12. bečkom okrugu prvu priredbu sa gostima iz Srbije.
Kulturno-metničko i sportsko društvo "Borisav – Bora Stanković" je registrovano pre mesec dana, a nedavno je postalo i član Zajednice srpskih klubova u Beču. Predsednik ovog društva je Aleksandar Šešlak, a potpredsednik i idejni tvorac je Goran Đurđević Šilja. U sklopu društva radi i dramska grupa Šiljino jato koja se predstavila javnosti 2005. godine izvodeći "Priče sa juga" po tekstu našeg čuvenog pisca Bore Stankovića po kome je novoosnovano društvo i dobilo ime.
Inspirisani ovom družinom koja je tada oduševila publiku, Aleksandar i Goran su početkom godine počeli da realizuju ideju osnivanja novog društva. Od tada je formirano nekoliko sekcija, koje su svoj uspešni rad prikazale na ovoj priredbi.
Društvo već ima oko 120 članova, od kojih je 80 igrača u folklornim sekcijama, a Šiljino jato je takođe njegov značajni deo.
Voditelji Miroljub Milovanić i Kristina Vrećić su proveli goste kroz interesantan i raznovrstan program koji je društvo pripremilo za relativno kratko vreme. Članovi Šiljinog jata su se potrudili da sa svojim skečevima od srca nasmeju publiku i nagoveste pravac rada. Uvežbane folklorne grupe su izvele nekoliko koreografija, a pojedinci pokazali svoje recitatorsko i pevačko umeće.
Na prvoj priredbi novoosnovano društvo ugostilo je KUD "Jovanča Micić" iz Jagodine i zajedno su oduševili publiku uz podršku orkestra Horoskop.

 

Podrška ambasade
Na početku se prisutnima obratio i Goran Bradić ispred Ambasade Republike Srbije u Austriji, poželevši mnotgo uspeha novom društvu u daljem radu na očuvanju srpske tradicije i kulture.
Istovremeno, Bradić se zahvalio svim klubovima, pojedincima i firmama koji su se u prethodnom periodu odazvaleipozivu da pomognu ugroženim od katastrofalnih poplava koje su prošlog meseca pogodile Srbiju.
Za sve koji su želeli da daju dobrovoljni prilog u ove svrhe u holu sale bila je postavljena kutija.

Još bez prostorija
Kulturno-umetničko i sportsko društvo "Borisav Bora Stanković" ima u svojim redovima muzičku, folklornu, dramsku i sportsku sekciju i već je učestvovalo i na nedavno održanom fudbalskom turniru u organizaciji KUD-a Bambi.
Prema rečima predsednika i potpredsednika društva Aleksandra Šešlaka i Gorana Đurđevića, društvo okuplja članove poreklom iz svih bivših jugoslovenskih republika i otvoreno je za sve zaineresovane.
Društvo još nema svoje prostorije i koristi prostor Zajednice srpskih klubova u Beču u 10. bečkom okrugu. Planiraju osnivanje novih sekcija poput šahovske.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here