pixabay.com

Ujutru najčešće posežemo za jogurtom, šoljom kafe, pecivom ili sokom od pomorandže i to je ono što ljudi najviše jedu tokom jutra. Ipak, iako to možda mnogima deluje kao savršen doručak, istina je drugačija – idealno za oko ali ne i organizam: nije dobro da unosimo na prazan stomak, piše “Medium”.

Šta treba izbegavati?

1. Testo nije dobrodošlo

Svi se odmah razbudimo na miris svežeg peciva, ali ono nije dobro da jedemo ujutru, iako deluje kao najlakše i najprihvatljivije rešenje. Ova hrana sadrži kvasac koji iritira sluzokožu želuca i može izazvati nadimanje, a umesto ukusnog kroasana najbolje je da pojedete hleb od celog zrna žitarica.

2. Slatkiši su neprijatelji

Da, iako mnogi ne mogu bez njih, šećer nikako nije dobar. Šećer podiže nivo insulina što opterećuje pankreas koji se “probudio”, a ako već želite sladak doručak, onda je bolje da odaberete med. On će pomoći telu da se razbudi, a i podstiče moždanu aktivnost i povećava nivo hormona serotonina za dobro raspoloženje.

3. Jogurt kao iznenađenje

Zvučaće čudno, ali konzumiranje jogurta i drugih fermentisanih proizvoda za doručak nema mnogo koristi za telo ako ih jedete na prazan stomak jer se stvara hlorovodonična kiselina.

4. Kruška zbog vlakana

Ako je volite, ipak je izbacite za doručak. Iako su veoma korisne, sirova vlakna koja se u njoj nalaze mogu da oštete osetljivu sluzokožu praznog želuca. Umesto nje, kada je leto naravno, jedite – lubenicu!

5. Paradajz je loša ideja

Zbog visokog nivoa taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu kojua može dovesti do čira, paradajz nije dobra ideja da se jede na prazan stomak. Da biste imali energije za ceo dan, najbolje je da ga jedete za ručak.

6. Banane nisu dobar izbor

Ukoliko ih jedete na prazan stomak, to može dovesti do povećane količine magnezijuma što šteti srcu. Umesto toga, unesite na prazan stomak ovsene pahuljice jer sadrže rastvorljiva vlakna koja su korisna u snižavanju nivoa holesterola.

7. Prirodni sok od pomorandže nikako

Iako je najzgodniji da se iscedi i popije, ili da ga negde na putu do posla samo naručite i uzmete, znajte da su citrusi bogati voćnim kiselinama i zato mogu izazvati zgaravicu i povećati rizik od gastritisa. Umesto njega, konzumirajte borovnice jer će ona poboljšati pamćenje i krvni pritisak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here