Tanjug
Pritisci i ucene: Aleksandar Vučić sa predstavnicima EU i SAD

Srbija je pred teškim danima zbog čega je potrebno da bude jedinstvena, poruka je kompletnog državnog vrha posle prošlonedeljnog susreta predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima EU i SAD. Iako detalji razgovora nisu saopšteni, Vučić je razgovore ocenio kao najteže do sada i istakao da je kao predsednik Srbije bio nedvosmisleno suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko ne bi prihvatila Šolcov i Makronov plan za rešenje kosovskog pitanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će predsednik prisustvovati sednici vlade kako bi ih izvestio o svim detaljima susreta sa zapadnim liderima, ali i da će se posle sednice obratiti naciji.

– Atmosfera je krajnje ozbiljna, pred nama su veoma teški dani, ali znali smo da će tako biti. Ništa se ne krije, ništa se neće odlučiti bez naših građana, bez našeg naroda – rekla je Brnabićeva gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

Ona je navela da su pritisci na Srbiju sve teži i veći, a da ukupna politička situacija u svetu nije bila teža od Drugog svetskog rata.

– Mnogo smo uradili da se zemlja podigne poslednjih godina, da sa začelja postane lider i da se u mnogim stvarima takmiči sa državama članicama EU. Mi taj položaj ne smemo da ugrozimo, ali sa druge strane ne smemo da ugrozimo ni naše nacionalne interese. Odlučićemo zajedno, ali je važno da Srbija nastavi da napreduje, da povećava plate i penzije, da vraća svoje mlade i privlači i dalje strane investitore – naglasila je premijerka.

Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, upozorava za “Vesti” da je Srbija pred – ultimatumom.

– Srbiji se nudi tekst inspirisan silom i veličinom, ponižava Srbiju i srpski narod nalažući da Srbija ispoštuje ravnopravnost, suverenitet, teritorijalni integritet i državne simbole tzv. države Kosovo i svih drugih država, osim svoj sopstveni suverenitet, teritorijalni integritet i svoje međunarodno priznate granice potvrđene od strane UN, Oebsa, drugih međunarodnih organizacija, kao i od specijalne Badinterove komisije – izričit je Jovanović i dodaje da se ni prihvatanjem takvog ultimatuma “ne spasavaju mir i bezbednost Srba na Kosovu”.

– I kada bi prihvatila ultimatum, Srbi na KiM će i dalje biti nebezbedni, oduzetu imovinu im niko neće vratiti, 250.000 proteranih nealbanaca i dalje neće moći da ostvare pravo na slobodno i bezbedno vraćanje, srpska državna i društvena imovina ostala bi i dalje uzurpirana. Srbija treba da bude svesna da bi prihvatanje ultimatuma samo doprinelo ubrzanju opasnih trendova konfrontacije i eskalacije, kako u regionalnim tako i u evropskim razmerama – izričit je Jovanović.

Da je vreme za odgovornost i puno jedinstvo ukazao je i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije.

– Srbija je jaka samo onoliko koliko je jedinstvena. Zato ćemo Socijalistička partije Srbije i ja lično biti čvrst stub narodnog i državnog jedinstva – poručio je Dačić.

Politikanstvo

Brojni lideri i stranke tokom vikenda su preko društvenih mreža kritikivali susret Vučića sa “petorkom” EU i SAD uz optužbe da se sprema “prodaja Kosova”.

Dok su jedni tražili da se hitno sazove sednica Narodne skupštine zbog novog ultimatuma, drugi su poručili da bi predsednik trebalo što pre da obavesti građane o sadržini plana. Neke stranke očekuju javnu raspravu o ovom pitanju, a pojedine smatraju da predlog “petorke” treba odmah prihvati. Najdalje je otišao lider SPO Vuk Drašković koji je na svom Tviter nalogu naveo da plan Šolca i Makrona Srbija mora da prihvati po svaku cenu. Komentarišući ovakve reakcije, nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM, Nebojša Čović kaže da umesto “što se međusobno optužujemo trebalo bi da imamo elementarno jedinstvo oko Kosova”.

– U svakom slučaju, niko neće donositi odluku bez građana, to znači referendum, a to što se međunarodnim pregovaračima žuri to je njihov problem – naglasio je Čović.

Veliki izazovi

Miloš Vučević, potpredsednik vlade i ministar odbrane poručio je da je Kosovo i Metohija “pitanje svih pitanja” i da bi bilo fer da postoji minimum državnog, nacionalnog i političkog jedinstva.

– Nije ništa što je prijatno za građane Srbije. Veliki su izazovi pred nama, a očekuju se i teške odluke.

On je naglasio da je logično i opravdano da predsednik Srbije pozove sve koji su u nekom segmentu predstavnici građana, da ih obavesti i da se izjasne:

– Cilj petorke je da mi priznamo nezavisno Kosovo ili u najmanju ruku omogućimo da dobije stolicu u UN. To je neki proces koji bi trebalo da bude što pre završen, kako to oni vide.