Srpsko kolo u podnožju Alpa

0

Na kraju najviše su pokazali momci i devojke iz kulturno-umetničkog društva "Karađorđe" iz Beča. Oni su dobili najviše poena od strane žirija, čiji su članovi specijalno za ovu priliku stigli iz Srbije.

 

Provokacija Albanaca

Grupa Albanaca, prema procenama njih 30-ak, pokušala je da se organizuje nedaleko od pozorišta i navodno su želeli da izazovu incident. Ipak, ljudi iz kluba "Knez Lazar" su na vreme primetili šta se priprema i odmah pozvali policiju. Posle nekoliko minuta pripadnici organa reda stigli su na lice mesta i ostali dok se manifestacija u Gmundenu nije završila.

 

Opanak

Domaćin smotre srpski klub "Knez Lazar" zaista zaslužuje sve pohvale za organizaciju. Njihov folklor nije imao sreće u takmičenju za mesto koje vodi na Evropsku smotru. Peto mesto im je izmaklo za tri poena, jer je jedna od devojaka u toku nastupa ostala bez opanka, što je žiri kaznio oduzimanjem dragocenih poena.

 

U Gradskom pozorištu mladi su pokazali i svoje znanje u literarnim radovima, slikarstvu, recitacijama, izvornom pevanju i sviranju, ali je nastup folklornih grupa izazvao najviše interesovanje. Uostalom, to je bilo i razumljivo, jer je ulog bio veliki. Prvih pet je izborilo direktan plasman na Evropsku smotru srpskog folklora, dok je šestoplasirani, u ovom slučaju domaćin "Knez Lazar", u "rezervi" u slučaju da neko odustane.
 

Zahvalnica i "Vestima"

Domaćin je svim učesnicima i pojedincima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije dodelio zahvalnice, a posebna zahvalnost upućena je ljudima koji su stigli iz matice i predstavnicima konzulata Srbije u Salcburgu. I naš list, kao generalni medijski sponzor dobio je zahvalnicu koju je primio Željko Tomić, direktor dopisništva "Vesti" u Austriji.

Članovi udruženja pripremali su se za nastup u neposrednoj blizini pozorišta, što je izazivalo pažnju, ali i oduševljenje prolaznika. Stanovnici Gmundena zagledali su brojne zastave i obeležja Srbije.
 

Ovoj lepoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici austrijskih lokalnih vlasti, koje je predvodio gradonačelnik Hajnc Jozef Kepl. Delegaciju Ministarstva za dijasporu Srbije predvodio je generalni sekretar Predrag Tojić, bili su tu i Zoran Jeremić, generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu, zatim Zoran Milenković, predsednik opštine Varvarin, i mnogi drugi.
 

REZULTATI PO KATEGORIJAMA

 

Folklor – odrasli (prvih pet folklora je izborilo direktan plasman na Evropsku smotru folklora)

1. KUD "Karađorđe" Beč – 96 bodova i KUD "Stevan Mokranjac" Beč – 91
2. KUD "Kolo" – Bregenc – 90 i KUD "Branko Radičević" Beč – 88,6
3. KUD "Bambi" Beč – 84,3 i KUD "Knez Lazar" Gmunden – 81,6
7. KUD "Zavičaj" Rankvajl – 80,6
8. KUD "Stevan Sinđelić" Salcburg – 78
9. KUD "25. maj" Vatens – 77
10. KUD "Vidovdan" Linc – 75,6
11. KUD "KSZS" Salcburg – 73,6

Folklor – srednji uzrast

1. KUD "Karađorđe" Beč i "Stevan Mokranjac" Beč
2. KUD "Budućnost" Švehat, "Jovan Jovanović Zmaj" Feldkirh i "Stevan Sinđelić" Salcburg
3. KUD "Kragujevački" Burgeland, "25. maj" Vatens, "Petar Kočić" Figen i "Knez Lazar" Gmunden

Izvorno pevanje – solisti:

1. Danijela Nikolić 2. Brane Makivić 3. Srđan Krstić i Marina Milutinović

 

Izvorno pevanje – grupe

1. KUD "Bambi" Beč 2. "Kulturno-sportska zajednica Srba" Salcburg 3. KUD "Petar Kočić" Figen

 

Instrumentalno izvođenje – solisti

1. Nenad Pavlović (harmonika) 2. Goran Petković (frula) 3. Aleksandar Lazarević (harmonika). Specijalnu nagradu dobio je Dragan Milivojević, kao najmlađi učesnik, i svirao je na violini.

 

Instrumentalno izvođenje – grupe

1. "Kulturno-sportska zajednica Srba" Sacburg 2. "Jovan Jovanović Zmaj" Feldkirh 3. "Srpska zajednica " Beč

 

Literarni radovi

1. Aleksandar Bantić 2. Slađana Jović 3. Milica Petrović. Tema je bila: "U mojim grudima gori jedno kandilo koje se zove Srbija"

 

Slikarstvo

1. Katarina Krstić 2. Saša Mihaijlović 3. Cvijetin Vidović
 

Recitacije:

1. Mirjana Đokić 2. Suzana Mitrić 3. Marija Stojadinović

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here