Švajcarski referendum na sudu u Strazburu

0

Hafid Uardiri je podneo žalbu za kršenje članova 9,13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ovi članovi zakona garantuju pravo na slobodu mišljenja i veroispovesti, pravo da ne bude diskriminacije i pravo na uživanje pravnog leka pred nacionalnim vlastima.

 

"Ova žalba biće registrovana tokom narednih dana, a zatim će uslediti uobičajena procedura razmatranja, koja može trajati više meseci", izjavio je portparol.

Advokat Hafida Ourdirija, Pjer de Preuks predao je u utorak tužbu sudu u Strazuru. On je izjavio da je pismo sa tužbom poslao vladama svih članica Saveta Evrope.

 

Predsedavajući suda u Strazburu, Žan Pol Kosta opisao je, ranije ovog meseca, slučaj minareta kao "legalno komplikovan" slučaj. On je dodao da podnosioci tužbe moraju najpre da „iscrpe“ legane mogućnosti pravnog sistema u svojoj zemlji pre nego što dođu u sud u Strazbur.

Međutim, problem je u tome što sud u Strazburu ne može da otvori saslušanje po pitanju nečega što su građani već izglasali na referendumu.

Sud je poslednjih dana primio pet drugih uopštenih pisama kao znak protesta protiv odluke o zabrani gradnje minareta koja je doneta na referendumu 29. novembra u Švajcarskoj.

 

Portparol je naglasio da će ova pisma biti razmatrana kako bi se videlo da li mogu biti registrovana u formi žalbe.

 

Referendum o zabrani izgradnje minareta u Švajcarskoj održan je 29. novembra. Više od 57,5 odsto Švajcaraca i 22 od 26 kantona u toj zemlji glasalo je za zabranu.

 

Inicijativa za referendum potekla je od najveće parlamentarne stranke desničarske Narodne stranke (SVP).

 

Federalna vlada i parlament su savetovali građanima da ne glasaju za zabranu, upozoravajući ih da će to ugroziti slobodu veroispovijesti i ljudska prava, i da bi moglo da podstakne na ekstremizam.

 

U Švajcarskoj, koja ima 7,7 miliona stanovnika, živi oko 400.000 muslimana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here