Ubica iz flaše

0

Alkoholizam je opasna i potuljena bolest. Po broju obolelih i umrlih alkoholizam se u svetu nalazi na trećem mestu, iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a tri do pet odsto ukupne svetske populacije je zavisno od alkohola. Statistika pokazuje da od alkoholizma boluje 10 do 15 odsto punoletnog svetskog stanovništva, 10 odsto muškaraca i 3 do 5 odsto žena.
Srbija je na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkoholnih pića. Apstinenti ili trezvenjaci čine manjinu u društvu i ima ih oko pet odsto od ukupnog punoletnog stanovništva. Problematični alkoholičari čine čak četvrtinu odrasle populacije.
Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" je pokazalo da u Srbiji 40,3 odsto stanovnika svakodnevno konzumira alkohol. Stanje je najteže u istočnoj Srbiji, gde živi najveći broj stanovnika iz ove grupe, kao i među siromašnom populacijom. Nažalost, posledice koje izaziva alkoholizam u Srbiji još nisu detaljno istraživane.
Istraživači nemačke univerzitetske bolnice "Hejdelberg" tvrde da alkohol udara u glavu za šest minuta, odnosno toliko je vremena potrebno za promenu u moždanim ćelijama. Čak oko 50 odsto alkoholičara ima posla s policijom, sudom, kazneno popravnim domovima, zbog učešća u kriminalnim delima, nasilju, silovanjima.

Kriminal i alkohol
– učešće u kriminalu 50%
– uzrok huliganskih postupaka 90%
– ubice pod dejstvom alkohola 50%
– izvrši samoubistvo 20%
– požari izazvani pijanstvom 25%

Mladi i pijanstvo
– probali jedno ili više alkoholnih pića 89%
– mladići koji redovno piju alkohol 37%
– devojke koje redovno piju alkohol 14%
– učenici koji su se jednom napili 42%
– prvi put se napili sa 13 godina 42%

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here