pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najnovije istraživanje “Etički indeks 2023” koje je sprovela istraživačka kompanija Ipsos, a na osnovu zahteva Instituta politike upravljanja Australije, je godišnji izveštaj koji je otkrio da je etičko ponašanje državnih i saveznih političara ocenjeno daleko pozitivnije ove godine u odnosu na 2022.

Međutim, i pored boljeg rangiranja, političari ostaju na dnu lestvice u pet zanimanja po etici.

Etički indeks je godišnja anketa, koja se već osmu godinu sprovodi širom zemlje i ispituje percepciju o etičkim pitanjima i ponašanju u australijskom društvu. Anketa daje snimak onoga što Australijanci veruju da su najviše i najmanje etička zanimanja, organizacije i sektori, plus vrhunski etički izazovi u budućnosti. On meri ukupan pogled stanovništva na to koliko je etika važna kako bi društvo dobro funkcionisalo, o značaju etičkog pristupa u širem sektoru društva i percepciju etičkog ponašanja u tim istim sektorima.

Ipsos je anketirao 1.000 ljudi uzimajući u obzir njihove godine, pol i lokaciji, tako da to blisko predstavlja demografski sastav odrasle populacije Australije. Ovogodišnja anketa je sprovedena tokom juna i jula.

U svojoj osmoj godini Etički indeks za 2023. je zabeležio sveukupno povećanje ocene etičkog indeksa sa 42 na 45. Značaj etike u društvu porastao je na najviši nivo koji je 84, i to najviše zahvaljujući mišljenju milenijalaca i generacije X.

Izvršni direktor Instituta politike upravljanja, Megan Moto je rekla da se povećanje značaja koje se pridaje etici pokazuje da očekivanja nisu ispunjena.

– Nedostatak etičkog očekivanja, koji je jaz između vrednosti koju pridajemo etičkom ponašanju i percepcije etičkog ponašanja je sve veće. Ovo ukazuje na to da organizacije i pojedinci još imaju da obave puno posla u javnim i privatnim sferama, kako bi se osiguralo da dobro, etičko ponašanje i pozitivna kultura ostanu na vrhu dnevnog reda – istakla je Moto.

Prema njenim rečima, zabrinutost oko upotrebe generativne veštačke inteligencije i kršenja bezbednosti ličnih podataka očigledno su na umu javnosti, i velika većina smatra da je etička obaveza kompanije da hitno obaveste kupce o svim povredama podataka, a ne samo o ozbiljnim.

Važnu kontekstualnu analizu rezultata, takođe, je pružio stručni panel različitih industrija, akademija, mediji i neprofitni sektori.

Ove godine, Institut politike upravljanja će objaviti izveštaj u Parlamentu u Kanberi, zajedno sa novom grupom Parlamentarni prijatelji vlasti, kojom kopredsedavaju liberalna poslanica Bridžit Arčer, nezavisni poslanik Zoe Danijel i poslanik iz redova laburista Dejvid Smit.

Najvažniji rezultati

Ključni nalazi Etičkog indeksa 2023 su:

– Važnost etike dostiže najviši indeks svih vremena (84).

– 73% ispitanika kaže da postoji hitna etička obaveza da klijenti budu obavešteni o svim povredama ličnih podataka.

– Održavanje smanjenja poreza u 3. fazi, uz samo skromno povećanje naknada za traženje posla, smatra se pomalo neetičkim (-27), dok se kršenje izbornih obeć  anja smatra najmanje etičkim (-34).

– Zdravstvo je ocenjeno kao najetičniji sektor (66), ali lekari opšte prakse koji nisu ‘bulk-bill’ se smatraju pomalo neetičnim (-26).

– Najetičnije zanimanje: vatrogasne službe (82), zatim službe hitne pomoći (80) i farmaceuti (73)

– Najmanje etičko zanimanje: agenti za nekretnine (-19)

– Mediji su najmanje etički sektor (-9) sa Tviterom (X), Tiktokom i Fejsbukom, koji su svi ocenjeni kao donekle neetički.

Izazovi

Rastući troškovi života, kršenje sajber-bezbednosti i sve veća upotreba veštačke inteligencije smatraju se glavnim etičkim izazovom 2023, dok se Glas prvih nacija u parlamentu sveukupno smatra “donekle etičkim”.

– Uprkos ukupnoj pozitivnoj etičkoj oceni o predstojećem referendumu, jedan od pet ispitanika smatra da je Glas u parlamentu neetički – istakla je Moto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here