Živu bebu otrgli od groba!

0

Afera zbog zaraze beba u Bijelom Polju se ne smiruje. Jedno dete je već umrlo, a četvoro život visi i koncu. Lekari se brane da su radili po propisu, ali Bijelopoljci tvrde suprotno i govore da su uzrok svemu nestručnost i javašluk i pominju ranije slučajeve.

Afera: Bolnica u Bijelom polju
 

Tako su se oglasili roditelji čije je dete pre tri godine u toj bolnici navodno inficirano i uprkos leku dobilo visoku temperaturu i infekciju krvi.
Oni tvrde da je novorođenče tada boravilo nekoliko dana na Odeljenju za neonatologiju, nakon čega je trebalo da bude prebačeno u Klinički centar Crne Gore. Kako je na putu ka Podgorici prestalo da daje znake života, dečaka su vratili u bjelopoljsku bolnicu, gde je načelnica Odeljenja za neonatologiju konstatovala smrt.
Ispričali su da su potom primetili da beba diše i pozvali tu istu načelnicu. Otac kaže da je ona nakon toga u lekarskom mantilu došla na groblje, pregledala novorođenče i zaključila da je živo.
Načelnica neonatologije Haka Tahirović, pošto je ceo dan provela u tužilaštvu zbog poslednje infekcije, javila se s tvrdnjom da je objava roditelja S. S. čista izmišljotina.
Međutim, poslednja infekcija već je odnela jedno dete, dok se u Podgorici lekari bore za život još četiri bebe koje su poslate tamo zbog visoke temperature uzrokovane infekcijom.
Otac bebe Slaviša preminule u nedelju Slaviša Knežević kaže da je dete rođeno 8. novembra i da je bilo potpuno zdravo.
– Ništa nije slutilo da će doći do ovoga. Beba i majka su se dobro osećali. Međutim, dva dana kasnije su nam kazali da nešto nije u redu sa bebom i da je prebacuju na odeljenje neonatologije. Mi smo mislili da je reč o žutici. To je bilo u ponedeljak, a već u utorak je dete hitno prebačeno u Klinički centar Crne Gore u Podgorici. Danima od lekara nismo mogli da dobijemo informacije o stanju deteta – ispričao je očajni otac.
On kaže da su mu lekari u Podgorici kazali da je dete verovatno dobilo sepsu. Knežević je istakao da neko mora da odgovara za smrt deteta i da će se preko svih institucija boriti da se krivac kazni i da se konačno stvore uslovi za bezbedan boravak dece u bolnici.
Eldin Salemović, čije je dete u kritičnom stanju, kazao je da je ishod neizvestan.
– Beba je rođena normalno i sve je bilo u redu i sa majkom. Saznali smo da je infekcija u Bijelom Polju nastala tokom presecanja pupčanih vrpca beba – kaže Salemović.
Ivica Ignjatović kaže da je njegova beba u dobrom stanju, hrani se normalno i da parametri te velike infekcije opadaju.
– Za 21. vek, za našu državu, ovo je bruka što se desilo – prokomentarisao je Ivica.
On priča da su mu javili da je beba hitno prebačena u Podgoricu s povišenom temperaturom i da je odbila hranu. Zahvaljuje se doktorki Jeli Cimbaljević koja je njegovo dete na vreme poslala u Podgoricu.
 

Kampanja umesto lečenja
Nekoliko roditelja iz Bijelog Polja je saopštilo da je bilo desetina pritužbi na rad načelnice neonatologije Hake Tahirović, ali da su sve nakon insistiranja direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju dr Tomislava Jeremića završile u fiokama ministarstva.
Jeremić, međutim, tvrdi da nijedna pritužba o radu Hake Tahirović do njega nije stizala i da to nije tačno.
Međutim, Bijelopoljci Jeremića pamte kao velikog aktivistu vladajuće stranke Mila Đukanovića. Oni smatraju da se više bavi kupovinom glasova nego svojim poslom, i da se zahvaljujući tome zadržao na funkciji direktora.

 

Isto u celoj Crnoj Gori
Pokret za promene u saradnji sa NVO Krug života organizovao je protestnu šetnju od Ministarstva zdravlja do Kliničkog centra zbog situacije u porodilištu u Bijelom Polju.
– Nažalost, ništa bolje nije u ostalim porodilištima u Crnoj Gori – saopštili su organizatori.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here