Akupunkturom se može preneti HIV

0

Oni ističu da je broj prijavljenih slučajeva zaraze preko igala za akupunkturu samo vrh ledenog brega i da bi prilikom ovih tretmana trebalo koristiti igle za jednokratnu upotrebu i dezinfikovati kožu, a i države bi trebalo da uvedu strožu regulativu koja se odnosi na taj način lečenja, prenosi Rojters.
 

Akupunktura je jedna od najviše primenjivanih metoda alternativne medicine, koja počiva na učenju da se ubadanjem igala u tačno određene tačke na telu omogućava nesmetan protok životne energije "ki".
 

Lekovita ali i rizična: Akupuntura

Poslednjih godina ovaj prastari kineski metod lečenja sve se češće primenjuje i na Zapadu, a koristi se naročito za lečenje bola, gojaznosti, konstipacije i artritisa.
Patrik Vu, vođa hongkonškog istraživanja i njegove kolege ističu da je akupunktura rizična, jer se igle ubadaju i do dubine od nekoliko santimetara ispod kože.
Oni upozoravaju i na novi sindrom, koji se pojavio u ovom veku, tzv. "akupunkturnu mikobakteriozu". Radi se o infekciji predela oko mesta uboda koju izaziva tzv. mikobakterija. Inkubacija je dosta duga, ali ova zaraza na kraju obično dovodi do velikog apscesa ili čira.
 

Dosad je u svetu opisano preko 50 slučajeva ovog sindroma. U najvećem broju slučajeva bakterija je unesena u organizam sa kožne flore pacijenta ili iz spoljašnje sredine zbog neadekvatne dezinfekcije pre uboda igle.
 

Većina pacijenata se oporavi od ove bakterijske infekcije, ali u pet do deset odsto slučajeva došlo je i do propadanja zglobova, otkazivanja više organa, oboljenja koje "proždire" mišićno tkivo i paralize.
 

Zabeleženo je bar pet slučajeva izbijanja hepatitisa B među korisnicima akupunkture. U većini tih slučajeva izvor infekcije bio je neki zaraženi pacijent, a u jednom zarazu je proširio sam akupunkturolog.
 

Za prenošenje hepatitisa C i HIV virusa akupunkturom još nema čvrstih dokaza, ali registrovani su slučajevi osoba zaraženih HIV-om kod kojih nije ustanovljen nijedan rizičan faktor osim podvrgavanja akupunkturi, napominju hongkonški stručnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here