Artemije svedočio na Višem sudu

0

Vladika Artemije

Tapušković, koji zastupa Vilovskog, izjavio je da ne može da kaže o čemu je pred istražnim sudijom govorio vladika Artemije. Tapuškovic je samo napomenuo da je i u svojstvu svedoka Crkve, kao oštećene strane, saslušan jedan svedok, ali da on "nije mogao da precizira da li ima finansijske štete" po Eparhiju raško-prizrensku.

 

– Istraga je krenula. Još jedan svedok trebalo bi da bude saslušan 10. maja posle čega će biti odlučeno o toku daljeg postupka što će zavisiti od tužioca – dodao je Tapušković.

 

Mada se očekivalo, na Svetom arhijerejskom saboru ("crkvenoj skupštni"), čije zasedanje traje četvrti dan u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, tokom prepodneva nije započeta rasprava o Artemijevoj trenutnoj suspenziji i sinodskom uvođenju privremenih mera u Eparhiji raško-prizrenskoj.

 

U crkvenim krugovima spekuliše se da je u vezi ovog problema Sabor u pat poziciji zbog različitih vladičanskih stavova, kao i da je atmosfera zategnuta zbog odlučnosti velikog broja episkopa da se ovaj problem sagleda ne samo sa aspekta eventualne Artemijeve odgovornosti, već pre svega i po pitanju kanoničnosti odluka Sinoda (crkvene vlade) u vezi uvođenja privremenih mera u Artemijevu eparhiju.

 

– Ako se kao krivica episkopu Artemiju stavlja na dušu nešto što je materijalno finansijske prirode, a zasnovano na glasinama, što ne samo da nije dokazano, nego ne može ni biti osnov za pokretanje kanonskog postupka. Dopusti li se takav način rešavanja ozbiljnih crkvenih pitanja, onda osnovano možemo da se upitamo: ko će biti drugi, treći, četvrti… na redu proglašen kao "neposlušan" episkop? – zapitala je "braću po Hristu" grupa srpskih vladika.

 

Takođe, jedan od episkopa, kako se moglo čuti u Patrijaršiji SPC, opomenuo je po stažu starijeg kolegu rečima da je patrijarh srpski prvojerarh svih episkopa, celokupnog srpskog naroda, sveštenstva i monaštva, a ne samo onih visokodostojnika, koji se u javnim nastupima, ali i raznim postupcima ili nečinjenjima, iz bilo kakvih interesa pozivaju na autoritet poglavara SPC i pritom se zaklanjaju iza patrijarhove mantije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here