BERLIN: Merkelova i Junker nisu u sukobu

0

 

Nemačka vlada je demantovala da je došlo do sukoba između Angele Merkel i Žan-Kloda Junkera zbog namere Berlina da uvede putarinu za strana vozila.
"Frankfurter algemajne cajtung" je u nedeljnom izdanju pisao da se predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na marginama kongresa bavarske Hrišćansko-socijalne unije požalio Angeli Merkel na planove njenog ministra saobraćaja Aleksandera Dobrinta za uvođenje putarina.
Ta vest je pogrešna, rekao je zamenik portparola nemačke vlade Georg Štrajter i naglasio da se Junker ni na koji način nije žalio kod Merkelove zbog putarina za strance.
Junker je navodno rekao da su nemački planovi o uvođenju putarina u suprotnosti sa evropskim pravom i da tako Nemačka rizikuje postupak zbog povrede ugovora.
Vlada u Berlinu je prošle sedmice usvojila nacrt spornog zakona o uvođenju putarina za putničke automobile na nemačkim autoputevima i putevima od saveznog značaja, a osnovno pitanje koje se i tada postavilo bilo je da li je takva odluka saglasna sa propisima EU. Nadležna komesarka Unije Violeta Bulc je izrazila sumnju u to da se nemački predlog uklapa u evropske propise i pominjala diskriminaciju.
Nemačkoj se iz Brisela, naime, prebacuje da planiranim uvođenjem putarina želi da optereti strane vozače, pošto će domaće stanovništvo preko poreskih olakšica za vozila biti rasterećeno dodatnih troškova putarine.

Mreža autoputeva

Zakon predviđa da se od početka 2016. godine naplaćuje putarina za strana i domaća vozila, kojom bi se godišnje moglo sakupiti oko 500 miliona evra samo za investicije u saobraćajnu infrastrukturu. Nemačka do sada, za razliku od nekih zemalja iz okruženja, poput Francuske ili Austrije, nije imala putarinu za putnička vozila. Kada je reč o autoputevima, ova zemlja ima jednu od najgušćih i najdužih mreža autoputeva u svetu od skoro 13.000 kilometara.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here