Jedino Turci ne polažu znanje jezika

0

Test je uslov za spajanje porodica za sve druge strance

Odluka Evropskog suda po kojoj obavezujući test poznavanja nemačkog jezika nije uslov za spajanje porodica iz Turske podelila je političke partije u zemlji. Socijaldemokrate i partija Zelenih zahtevaju da se generalno odustane od testova za sve strance, dok demohrišćanske CDU i CSU odbijaju da se odluče na takav korak.
Sud u Luksemburgu je 10. jula dao za pravo supruzi jednog turskog doseljenika koji radi u Nemačkoj, a kojoj je bilo osporeno pravo se doseli kod muža jer kao analfabeta nije mogla da polaže jezički test. Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer odmah je reagovao na ovu odluku Evropskog suda i već 11. jula objavio da turski građani koji žele da ostvare pravo na pripajanje porodica neće morati da polažu test znanja nemačkog jezika.
Portparol frakcije Zelenih u Bundestagu Folker Bek je pozdravio taj potez i dodao da sada "čitava vlada mora konačno da uvidi da dokaz o znanju nemačkog jezika u postupku davanja vize nije u skladu sa zaštitom braka i porodice.
– Nemački se najbolje uči u Nemačkoj – naglasio je Bek.
Ovaj političar je zahtevao da se isti test ukine ne samo za Turke, nego za sve građane iz država van EU.
Od 2007. godine postoji obaveza za supružnike, koji žele da žive zajedno sa bračnim partnerima u Nemačkoj, da dokažu osnovno poznavanje nemačkog jezika. Socijaldemokrati i Zeleni su za to da se ova klauzula izbriše iz Zakona o pravu boravka u Nemačkoj – i to za sve strance.
Na drugoj strani, demohrišćani smatraju da najnovija odluka Evropskog suda ne mora obavezno da se proširi i na druge zemlje izvan EU, kako je izjavio Volfgang Bozbah.
Još je jasniji bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman koji odbacuje zahteve SPD-a i Zelenih o ukidanju jezičkog testa kao uslova za dobijanje vize.
– Ko nije voljan da nauči nemački u najednostavnijoj formi, taj nije spreman ni da se trajno integriše u nemačko društvo – smatra Herman, po kojem bi kompletno odbacivanje jezičkog testa na osnovu odluke Evropskog suda bilo "groteskno i nerealno".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here