Freepik

Vakcina, nazvana Modernina mRNA-1083, jedna je od nekoliko vakcina protiv kovida i gripa, koje su trenutno u razvoju, a farmaceutske kompanije Fajzer i Novavak, takođe, sprovode klinička ispitivanja sa sopstvenim verzijama.

U saopštenju za javnost, Moderna je rekla da su njena kombinovana ispitivanja faze jedna i dva, procenila sigurnost i efikasnost njihove vakcine protiv kovida/gripa u poređenju sa: dozom vakcine protiv gripa Fluarik za odrasle između 50 i 64 godine, dozom poboljšane vakcine protiv gripa, Fluzone HD, kod odraslih od 65 do 70 godina, bustera Moderna vakcina protiv kovida za obe starosne grupe.

Vakcina je proglašena bezbednom, navodi se u saopštenju kompanije, a samo oko četiri odsto učesnika u ispitivanju imalo je neželjene reakcije trećeg stepena, koje su medicinski značajne, ali nisu opasne po život.

Ova vakcina nije izazvala nikakve nove reakcije koje već nisu bile povezane sa prethodno navedenim vakcinama, i pružila je sličnu ili veću virusnu zaštitu od gripa i kovida, kaže se u saopštenju Moderne.

Kompanija kaže da planira da uskoro počne ispitivanje faze tri na odraslim osobama starijim od 50 godina i nada se regulatornom odobrenju u SAD 2025. godine.

Direktor za zarazne bolesti u Majčinskom zdravstvenom servisu, Pol Grifin je rekao da je važno sačekati reviziju nalaza, ali rani rezultati izgledali obećavajuće.

– Njihova kombinovana mRNA vakcina imala je sličan bezbednosni profil i slične nivoe efikasnosti, kao trenutne samostalne vakcine, što je očigledno veoma pozitivna vest – rekao je Grifin, i dodao da je prilikom razvoja kombinovanih vakcina važno osigurati da zaštita koju nudi jedna vakcina ne bude umanjena drugom.

Dr Grifin je rekao da su klinička ispitivanja u ranoj fazi fokusirana na bezbednost i obezbeđivanje da vakcina generiše dovoljne nivoe antitela, i da će tek faza tri pokazati da li je efikasna zaštita.

On trenutno radi kliničkim ispitivanjima Novavakove kombinacije vakcine protiv virusa kovida i gripa i rekao je da je testiranje faze 3 u toku.

Novavakova vakcina se razlikuje od Modernine i Fajzerove jer je zasnovana na proteinima, što znači da se u telo ubrizgava oblik virusnog proteina, što dovodi do proizvodnje antitela.

Moderna i Fajzer prave mRNA vakcine. Oni koriste nizove genetskog koda da kažu telu da konstruiše šiljaste proteine, koji onda izazivaju imuni odgovor.

Prema njegovom mišljenju, kako su se Fajzerova, Modernina i Novavakova vakcina protiv kovida pokazale da su prilagodljive na kombinovanu vakcinu, očekuje da će i druge farmaceutske kompanije proizvoditi više vakcina protiv kovida/gripa.

Ujedno, ovaj doktor već radi na kombinovanoj vakcini kovid/grip/RSV, koju takođe testira sa Novavakom. RSV, respiratorni sincicijalni virus, je čest i veoma zarazan respiratorni virus, koji obično izaziva blage simptome slične prehladi.

Međutim, postoji jedno ograničenje kod kombinovanih vakcina, virusi koje pokrivaju ne moraju nužno da dostignu vrhunac u isto doba godine.

– Kovid tek treba da postane sezonski, tako da je optimalno vreme za ove kombinovane vakcine nešto o čemu će morati pažljivo da se razmisli – rekao je dr Grifin.

Kombinovana vakcina

Mnogi Australijanci su zaostali u imunizaciji protiv kovida, prema Australijskoj tehničkoj savetodavnoj grupi za imunizaciju (ATAGI).

Prošlog meseca je objavljeno da je samo 53 odsto ljudi starijih od 65 godina primilo dodatnu dozu u poslednjih šest meseci.

ATAGI preporučuje da svi odrasli stariji od 75 godina dobiju dodatn vakcinu, ako je prošlo šest meseci od poslednje doze.

Dr Grifin veruje da će kombinovane vakcine povećati upotrebu, jer će biti jednostavnije, i znači će jedan manje odlazak kod lekara opšte prakse ili farmaceuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here