wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

Tvrdnje da je Kfor navodno pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske septembra meseca prošle godine, demantovala je ova misija NATO-a, piše KoSSev.

“To nije tačno, ni u jednom trenutku Kfor nije bio uključen u navodne pregovore”, poručili su, navodi ovaj medij.

U ranim jutarnjim satima 24. septembra prošle godine došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba predvođene, po sopstvenom priznanju, Milanom Radoičićem, i pripadnika Kosovske policije.

Tada je prvo na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije, a potom i tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno, piše portal.

Različiti centri „nagađali su“ tog i u narednim danima, navodi se, koliko je zapravo ljudi bilo u grupi koja se sukobila sa policijom, i kako su istog dana uspeli da pobegnu, kako se pretpostavlja u centralnu Srbiju.

Odgovor na ovo pitanje nisu dali niti Beograd, niti Priština, kao ni međunarodna zajednica, piše KoSSev.

Iako nijedan zvaničnik NATO-a nikada nije javno potvrdio, tvrdnja da je Kfor navodno pregovarao o povlačenju napadača iz Banjske, našla se u najmanje dva međunarodna izveštaja, odnosno izveštaju Međunarodne krizne grupe (MKG) i preliminarnom nacrtu Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a, navedeno je u tekstu.

MKG je još početkom aprila u svom izveštaju navela, piše ovaj portal, da je navodno Kfor pregovarao o povlačenju grupe Srba.

„Usledio je napet sukob između grupe i kosovske specijalne policije koja ih je okruživala. U strahu od krvoprolića, Kfor je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume…“, stoji u izveštaju, prenosi KoSSev.

Ista tvrdnja se potom našla se i u novom preliminarnom nacrtu izveštaja Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a, upravo uz pozivanje na navode Međunarodne krizne grupe, navodi se u tekstu.

Kfor demantuje

KoSSev se ovog popodneva, kako je navedeno, obratio sa upitom Kforu da demantuje ili potvrdi i ujedno saopšti detalje o toku pregovora za povlačenje.

Iz ove misije su upravo demantovali tvrdnje, komentarišući isključivo izveštaj Međunarodne krizne grupe, piše KoSSev.

„U opisu o nasilju koje se dogodilo u Banjskoj u septembru 2023. godine, u izveštaju se navodi: ‘U strahu od krvoprolića, Kfor je pregovarao o povlačenju grupe (srpskih boraca) u okolne šume, u kojima su se stopili’. Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku Kfor nije bio uključen u navodne pregovore“, poručuju iz Kfora za ovaj medij.

Navode, piše, da je misija, „nakon što je pozvana da pojača svoje prisustvo“:

„Blisko koordinisala sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (EULEX), kako bi obnovio bezbednost u toj oblasti“, navodi se.

Podsećaju, prenosi ovaj portal, i da je dešavanjima u Banjskoj septembra prošle godine, prethodio majski incident u Zvečanu.

„Do nasilja koje se dogodilo u Banjskoj došlo je nakon napada na mirovnjake Kfora u maju 2023. godine, u kojem su ranjena 93 pripadnika Kfora, od kojih su neki zadobili povrede koje su im promenile život“, naveli su, piše KoSSev.

Podcrtavaju, kako piše, da je NATO „uvek smatrao da se činjenice moraju utvrditi i da se počinioci moraju suočiti sa pravdom“.

„Nakon nasilja, NATO je rasporedio oko 1.000 dodatnih pripadnika mirovnih snaga i težih oklopnih snaga na Kosovu. Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir“, konstatuju za ovaj medij.

Kfor na kraju poručuje, navodi se, da nastavlja da sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN, odnosno da su posvećeni da obezbede sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude.

I danas ponavljaju da je ova misija NATO-a treća u lancu reagovanja nakon policije i Euleksa, sa kojima „blisko sarađuju“, piše KoSSev.

3 COMMENTS

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here