Opomena “Srbijagasu” zbog monopola

0

Savet Komisije za zaštitu konkurencije upozorio je Javno preduzeće "Srbijagas" da je potrebno da u najkraćem roku preduzme sve potrebne mere radi uspostavljanja konkurencije na tržištu trgovine gasom.

 

Odnosno, da na bilo koji način ne ograničava ili sprečava konkurenciju da obavlja svoj posao, potvrđeno je "Politici" iz ovog saveta.

 

"Opomenu" da promeni ponašanje Savet je dostavio "Srbijagasu" (koji ima infrastrukturu za transport i distribuciju gasa), a savet će, kako kažu, nastaviti da prati ponašanje ovog javnog preduzeća i ukoliko oceni da bi ono moglo da predstavlja povredu konkurencije pokrenuće postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

 

Srbijagas: Duguju nam 12 milijardi dinara

Početkom aprila, direktor "Srbijagasa“ Dušan Bajatović istakao je da ukupni dugovi potrošača za gas iznose oko 12 milijardi dinara, od čega toplane i industrija duguju oko devet i da će glavni letnji zadatak za "Srbijagas" biće naplata zaostalih dugova.

U savetu ističu da se u odgovoru "Srbijagasa" navodi da postoje ograničenja zbog kojih trećem licu ne može da se omogući transport i distribuciju gasa, jer nisu usvojena pravila o radu transportnog i distributivnog sistema, a što je obaveza ovog preduzeća predviđena Zakonom o energetici.

 

Istovremeno, međutim, "Jugorosgas" (ćerka firme "Gasproma") ima pristup transportnom sistemu te ispada da se tvrdnje "Srbijagasa" o "nepostojanju pravila o radu transportnog i distributivnog sistema" ne odnose na ovu firmu. Imajući to u vidu, savet je skrenuo pažnju "Srbijagasu" da bi u slučaju postojanja dvostrukih aršina, takvo ponašanje predstavljalo zloupotrebu dominantnog položaja.

 

Savet komisije takođe ističe i da je Zakonom o energetici propisana obaveza operatera da omogući konkurenciji da u skladu s tehničkim mogućnostima i u zavisnosti od stepena opterećenosti prenosnog, transportnog ili distributivnog sistema obavlja svoj posao, te bi odbijanje "Srbijagasa" značilo sprečavanje drugih da rade svoj posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here