pixabay.com
Budimpešta

EU je poduhvat mira, a ne rata, i to će biti osnova mađarskog predsedavanja evropskom bloku, izjavio je mađarski ministar regionalnog razvoja Tibor Navračič.

Govoreći na Nacionalnom univerzitetu za javne službe, Navračič je rekao da se ponovo “otvara” debata o efikasnosti politike sankcija, jer prvi rezultati pokazuju da ona nije doprinela zaustavljanju Rusije niti uspostavljanju mira, prenela je agencija MTI.

– EU se i dalje bori sa usporavanjem ekonomskog rasta i visokom inflacijom, dok se rast Rusije nije mnogo usporio – istakao je Navračič.

On je primetio da sada “izgleda da postoji manja želja za novim sankcijama” i sa “manjim intenzitetom zahteva” od strane država koje su ranije predvodile uvođenje novih kaznenih mera.

Čaba Zalaj, zamenik državnog sekretara za koordinaciju u EU pri Ministarstvu za evropske poslove, naglasio je da je rat u Ukrajini doveo Mađarsku u izuzetnu geopolitičku situaciju kada je reč o preuzimanju pozicije predsedavajuće članice EU i da će taj zadatak biti ogroman izazov.

On je rekao da su glavni zadaci mađarskog predsedavanja unapređenje konkurentnosti i produktivnosti EU, fokusiranje na demografske izazove, održivost penzionih sistema i razvoj područja u kojima opada broj stanovnika.

Mađarska preuzima predsedavanje EU u julu 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here