EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se večeras u Briselu sa ministrom inostranih poslova Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom.

Ministar Selaković izrazio je zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i frekventniju razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dve države, prema Selakovićevim rečima, imaju veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje obostrano korisnih ekonomskih odnosa.

Ministar Selaković je sagovornika upoznao sa ekonomskim rezultatima Srbije u proteklih nekoliko godina, naglasivši da je zahvaljujući reformama i fiskalnoj konsolidaciji, kao i blagovremenim i dobro osmišljenim merama tokom pandemije virusa korona, srpska privreda danas među najbrže rastućim u Evropi i da ubedljivo prednjačimo u regionu po iznosu privučenih direktnih stranih investicija.

Selaković je istakao da punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio očekivanje da će Litvanija biti među državama članicama koje na objektivan način vrednuju napredak Srbije i podržavaju proces proširenja EU.

Srbija, kako je dodao, ostaje i pouzdani garant stabilnosti i ekonomskog razvoja regiona, i to je upravo i bio motiv za pokretanje inicijative „Otvoreni Balkan“, kojom Beograd na najotvoreniji i najiskreniji način iskazuje spremnost za saradnju sa okruženjem i daje podsticaj ekonomskim procesima u čitavoj Jugoistočnoj Evropi.

Ministar Selaković je litvanskog kolegu upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji sa naglaskom na najnovijim pokušajima Prištine da jednostranim aktima protiv srpskog naroda u pokrajini destabilizuje prilike na terenu.

Beograd je, kako je istakao, dosledno na pozicijama da se rešenja za probleme na KiM mogu naći jedino kompromisom u dijalogu sa Prištinom, koja, kako je konstatovao, ne pokazuje spremnost za mirno rešavanje nesuglasica i sprovođenje do sada postignutih sporazuma u okviru briselskog dijaloga, dodaje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here