Šoškić: Očuvaću nezavisnost NBS

0

Ako budem guverner očuvaću nezavisnost NBS: Dejan Šoškić
 

Šoškić je rekao i da, ukoliko bude izabran za guvernera, ne treba očekivati nikakve promene u vođenju monetarne politike, navodeći da je siguran da osnovni cilj monetarne politike mora ostati isti, a to je stabilnost cena.

"To je cilj broj jedan. Verujem da se ne mogu praviti kompromisi oko osnovnog cilja monetarne politike, a ono gde bi eventualno bilo prostora za neke korekcije, to je da se ispitaju sve mogućnosti gde monetarna politika može pomoći privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta", kazao je Šoškić Radio televiziji Srbije.

"Verujem da ću uspeti da se odbranim od uticaja, inače se ne bih privatio ove funkcije", rekao je kandidat za guvernera i dodao da postojeći zakoni obezbeđuju autonomiju odlučivanja NBS i da je siguran da će se ta autonomija, ukoliko budu doneta nova zakonska rešenja, ne samo zaštiti, već i povećati.

Na pitanje da li će njegov izbor da se odrazi na kurs dinara, Šoškić je naveo da je uveren da kurs valute ne zavisi od pojedinca koji je na čelu NBS, već od deviznog režima, kao i od ponude i tražnje za devizama, a što, kako je objasnio, zavisi od performansi domaće privrede.

"Verujem da su tržišne snage te koje opredeljuju devizni kurs, a ne pojedinci", istakao je Šoskić, dodajući da će vrednost dinara zavisiti od ponude i tražnje na deviznom tržistu.

Na pitanje da li bi više intervenisao iz deviznih rezervi radi odbrane dinara, Šoškić je kazao da bi to uradio samo ukoliko postoji procena da su pomeranja na tržištu špekulativni i kratkoročni udari na stabilnost valute.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here