Srbi zabrinuti zbog veličanja ustaštva u Splitu

0

Milorad Pupovac

Pupovac je istakao da je reč o jedinici koja je poznata kao proustaška, koja ne samo da nosi ime Rafael Boban, nego i koristi ustaški pozdrav "Za dom spremni", te koja otvoreno veliča ustašku pripadnost i ustašku orijentaciju.

 

"Skandal predstavlja i činjenica da se sve dogodilo na Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i da je svečanosti prisustvovao gradonačelnik Splita, na osnovu odluke celokupnog Gradskog veća Splita i svih političkih stranaka. To je uvreda i negiranje i Dana pobede i Dana Evrope", naglasio je Pupovac.

 

Podizanju spomenika kontraverznoj jedinici, tvrdi Pupovac, prethodilo je tradicionalno obeležavanje Dana osnivanja NDH, kojem su pripadnici Devete bojne HOS-a prisustvovali uz blagoslov katoličkog sveštenika. Sa skupa je poručeno da je, upravo, "ndhazija" jedini osnov na kojem počiva današnja Hrvatska.

 

Ustaše radile što ni đavo ne bi!

 

"Nama, pripadnicima manjina u Hrvatskoj, taj ustaški režim, ustaška ideologija i ustaška politika poznati su po istorijskom genocidu i namerama da se prema Srbima treba i danas odnositi na način netolerancije, isključivanja i nepriznavanja kao zajednice u Hrvatskoj", poručio je Pupovac.

 

On je dodao da je zajednička poruka manjinskih i antifašističkih organizacija u Hrvatskoj – ne obnovi fašizma! "Naša poruka vlasti u Hrvatskoj je da se konačno probudi i prestane ovakve pojave tolerisati, te da pravosudne institucije počnu sankcionisati tu vrstu zloduhih glasova koji u Hrvatskoj nikako da minu", rekao je Pupovac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here