Tanjug/AP

Britanski profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na Zapadnom Balkanu, Džejms Ker Lindzi smatra da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju, za šta krivi Evropsku uniju, a da je Srbija u nikad boljoj poziciji, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima uloga Brisela kao posrednika u dijalogu je slaba, a normalizacija odnosa Kosova i Srbije daleko.

– Jednostavno dijalog ide naokolo bez ikakvog novog razmišljanja strana ili Evropske unije. Ne vidim da će ovaj proces imati bilo kakvog napretka. Evropska unija je učinila vrlo malo da stimuliše strane i nije uspela da pošalje poruku o proširenju na Zapadni Balkan. Da budem iskreniji, Berlin je blokirao neke od najinovativnijih ideja. Na kraju je na stranama da rade na konačnom rešenju, a to bi trebalo da podrže, a ne da blokiraju EU i njeni partneri – rekao je Ker Lindzi.

Ističe da je zbog geopolitičkih promena Srbija favorizovana u poređenju sa Kosovom i ocenjuje da narod na Kosovu to ne prihvata lako.

– Što se tiče trenutne pozicije Prištine, koja traži da Srbija treba da prizna Kosovo, neće se ništa promeniti. Beograd trenutno nema razloga za to i neće platiti visoku cenu zbog toga. Srbija, priznala Kosovo ili ne, nema garancije da će se pridružiti Evropskoj uniji. Kosovo je strana koja je zatvorila vrata za mnoge međunarodne mehanizme. Sa slabom ulogom EU na Kosovu i velikim ruskim i kineskim uticajem na Balkanu, Srbija je u jačoj poziciji nego ikad – ocenjuje Ker Lindzi.

Proces dijaloga između Beograda i Prištine započeo je 2011. godine i od tehničkog dijaloga se pretvorio u politički dijalog.

1 COMMENT

  1. Србија треба да се држи неутралности и да се наоружава, јача и значајно поправи демографску слику. Присилна вакцинација треба да се избрише из речника.
    Европска унија није једини пут нити је приоритет.
    Лично мислим да нам у ЕУ није место.

  2. Svi znamo kako nas je zapad tj. EU podržila i bila na našoj strani 90-te godine.
    Iako imamo puno pluseva što smo potencijlna članica EU ( mislim na donacije, i svu ostali pomoć ), bilo bi top da ne budemo članice EU, šta fali Švajcarskoj i Norveškoj?
    Srdačan pozdrav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here