Sudije i tužioci još u raljama politike

0

Dragana Boljević

Predsednica Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda Dragana Boljević navela je u intervjuu Fonetu da što je veći pritisak na pravosuđe, to su veće kalkulacije sudija i tužilaca.
– Njihove karijere i njihove porodice zavise od toga da li će neki političar sam ili posredstvom nekog predsednika suda ili institucije, kao što je Visoki savet sudstva, da se nameri na njega i da ga razreši zbog određenog postupka – kazala
je Boljevićeva odgovarajući na pitanje da li se namerno pušta da neki sudski predmeti zastare.
 

Nisu neradnici
Boljevićeva je ocenila da upliv politike u pravosuđe omogućava nekoliko kanala u Ustavu, a da nema političke volje da se smanji uticaj politike na pravosuđe. Ona je dodala da njene kolege vređaju izjave političara u kojima ih stavljaju u isti koš sa svima na državnim mestima i govore da malo rade.

Ona veruje da bi rad sudija mogao biti mnogo kvalitetniji, a Društvo sudija Srbije se ove godine obratilo i predsedniku VSS Dragomiru Milojeviću, zbog činjenice da političari u javnim nastupima praktično presuđuju.
– Oni su ti koji kažu da je policija svoj posao završila i da je na sudovima da kažu šta misle. Ako je policija završila svoj posao i uradila baš sve kako je potrebno da bi se neko oglasio krivim, onda nam sudovi nisu ni potrebni – upozorava Boljevićeva.
Predsednica Društva sudija ocenjuje i da se pritvori određuju često jer se sudije osećaju pritisnutim i idu linijom manjeg otpora.
– Javnost doživljava da je onaj ko je u pritvoru počinio krivično delo, a ne da je to tek početak postupka na čijem se kraju odlukom suda utvrđuje da li je tako – objasnila je Boljević.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here