Veliki uspeh Davida Grosmana

0

David Grosman

Povodom engleskog izdanja Grosmanovog romana “Do kraja zemlje” poznati pisac Pol Oster je napisao: “Ovo je knjiga ogromne snage i intenziteta, remek-delo Davida Grosmana. Flober je stvorio Emu, Tolstoj je stvorio njegovu Anu, a sada smo dobili Grosmanovu Oru – u potpunosti živu, posve otelotvorenu. Progutao sam ovaj obimni roman u grozničavom transu. Bolno, lepo, nezaboravno.”

 

Nikol Kraus, pisac poznatog romana “Istorija ljubavi”, povodom Grosmanovog romana je napisala: “Veoma retko, svega nekoliko puta u životu, događa Vam se da kada otvorite knjigu i kada je zatvorite više ništa nikad ne može biti isto. Zidovi su porušene, barijere su ukinute, knjiga je u vama otvorila novu dimenziju i osećaj postojanja koga nije bilo tamo ranije. ‘Do kraja zemlje’ je knjiga ove veličine.

 

David Grosman je ekskluzivni pisac Izdavačke kuće "Arhipelag“ iz Beograda, čiji je gost bio prošlog proleća. "Arhipelag“ je u poslednje dve godine objavio dva Grosmanova romana, njegovo kapitalna dela "Vidi pod: Ljubav“ i "Njeno telo zna“, oba u prevodu Davida Albaharija.

David Grosman je možda najdarovitiji pisac koga sam ikada pročitala, darovit ne samo zbog njegove mašte, energije i originalnosti, već zato što on ima neizreciv pristup, zahvaljujući kome možete sagledati unutrašnjost čovekovu i otkriti jedinstvenu suštinu ljudskosti.

 

Već dvadeset i šest godina Grosman piše romane o tome kako braniti ove suštinu, ovo jedinstveno svetlo u sveta nemernom da ga ugasi.

 

‘Do kraja zemlje’ je Grosmanova najmoćnija i nepokolebljiva priča o ovoj odbrani. Da biste pročitali ovu knjigu, potrebno je da dodirnete mesto svoje suštine; to je povratak sebi, kao kad posle dugo vremena ugledate ljudsko biće.”

U izboru najčitanijeg izraelskog dnevnog lista “Jediot Aharonot” roman Davida Grosmana "Do kraja zemlje“ izabran je među deset najboljih romana objavljenih u Izraelu u protekloj deceniji. Žiri ovog dnevnika sačinjavala su 23 najuglednijih izraelskih književnih kritičara, istoričara književnosti i urednika.

Kako sam Grosman kaže, roman "Do kraja zemlje“ je njegova najintimnija knjiga. Govoreći o istoriji izraelsko-palestinskih odnosa, Grosman pripoveda o savremenim događajima, a jedno od finala ove uzbudljive i voluminozne knjige jeste pogibija piščevog sina u jedinicima izraleske vojske na samom kraju rata sa Hezbolahom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here