EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je na sastanku sa ministrima inostranih poslova objavio predloge za zajednički pristup Evropske unije u šest tačaka prema Rusiji u svetlu ukrajinske krize koje su, prema njegovim rečima, odobrili učesnici sastanka.
Borelj je istakao da dok traje sukob u Ukrajini i nejasno je kada će se okončati, budući odnosi sa Rusijom takođe ostaju nejasni, a zemljama EU je već sada potreban zajednički pristup.
Prva tačka, istakao je on, predviđa zajedničke napore na izolaciji Rusije.
– To podrazumeva uvođenje i sprovođenje ograničavajućih mera prema Rusiji, kao i sprečavanje njihovog kršenja – naglasio je on.
Pored toga, ovaj pristup označava i da će krivci za kršenje međunarodnog prava morati da odgovaraju za to.
Zajednički evropski pristup, ističe evropski zvaničnik, uključuje i pružanje pomoći susedima EU u prevazilaženju posledica globalne krize, poput pomoći EU Ukrajini.

– Četvrta tačka je bliska saradnja sa NATO-om, kao i drugim partnerima na svetskoj sceni radi zaštite svetskog poretka, baziranog na pravilima – objasnio je Borelj.

– Mi takođe moramo da jačamo našu otpornost i energetsku bezbednost, zaštitimo kritičnu infrastrukturu, povećavamo odbrambenu sposobnost – rekao je on.
Završna, šesta tačka opšteg pristupa odnosima sa Rusijom predviđa široku podršku civilnog društva, pravobranilaca, kao i nezavisnih medija, uključujući one u Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here