KARAGA

0

 

Po pričanju njenog dede, došli su iz Hercegovine, odnosno "iz Rusije, sa Karpata, otišli ka Crnom Moru, a odatle dalje na jug, i tako stigli do granice današnje Makedonije, pa prešli preko Kosova do Nevesinja, tamo se zadržali neko vreme, ali zbog poplava krenuli dalje", u Ćirjakovac kod Mrkonjić Grada. Kaže još da je "u Hamburgu upoznala jednu Turkinju iz Turske koja ima skoro isto prezime, samo je razlika u jednom slovu (Kuraga) i ona nam je rekla da su njeni poreklom sa Kosova, pa bih mogla da povežem da su od Prizrena".
 

Nećemo se upuštati u to koliko je osnovana čitateljkina priča – da je poreklom Ruskinja s Karpata, što bi značilo da su njeni usput uzeli tursko prezime, na Balkanu se posrbili i počeli da slave. To smatramo svojevrsnom "narodna književnošću" i "narodnim etimologisanjem". Dragocen je, međutim, podatak, pored krsne slave i mesta (Ćirjakovac) odakle potiče familija Karaga, da ima petoricu braće u Australiji koji, takođe, željno iščekuju odgovor o svojim korenima.
 

Među prezimenima pravoslavnih žitelja u Bosni s kraja 19. veka nismo našli Karage, ali je bilo drugih sa osnovom Kara. Na primer, Karabatak, Karabu(v)a, Karavlah, Karagaće. Ova turska reč (znači crn) ima proširen oblik – karaca, to jest crnomanjast, ali je ona i naziv za crnooku srnu.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

Po A. Škaljiću, po ovoj reči su nastali najpre nadimci Karača (kako izgovaraju Turci) i Karadža, koje je neki pisar u zapadnim krajevima pisao kao Karaga, pa i Karađa. (Poznato je da muslimani i katolici gotovo ne razlikuju glasove dž i đ, kao ni č i ć). Ti nadimci su u nekim slučajevima postali prezimena, bez ikakvih dodataka, što važi i za prezime naše čitateljke, dok su neke familije su postale Karagići, Karadžići, Karađići i slično.
 

U Bosni ima i Karadža i Karača, ali su, kako je to čitateljaka ustanovila za one kod Bijelog Polja i na Kosovu, ili muslimani ili katolici. Stoga smo ovo i njemu srodna prezimena potražili u susednim oblastima u Hrvatskoj, i našli ih, u raznim oblicima, u bar stotinu naselja.
 

Pravoslavne Karadže zabeležio je jedino M. Radeka na prostoru Karlovačkog vladičanstva (Lika, Krbava, Banija, Kordun), sa slavom Đurđevdan. A u "Leksiku prezimena SR Hrvatske" (iz 1976) ima i Karaga i Karagića, kao i Karača, Karačića, Karadža/Karađa i Karadžića/Karađića i drugih.
 

Po našim saznanjima Karadžići su starinom iz Vasojevića, a dalje su se, preko Drobnjaka, raseljavali na razne strane (a ne samo u Vukov Tršić), pa po tome pretpostavljamo da su i Karače, Karadže i Karage, iz istog zavičaja, ako ne i istog porekla. U nepovoljnim okolnostima (moguće i iz vrlo racionalnih razloga), neki su sa pravoslavne vere prešli u islam, a drugi u katolike, nakon čega je, neumitno, usledila i denacionalizacija. Vaši, gospođo Dušanka, pretpostavljamo da nisu podlegli takvim nevoljama ili iskušenjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here