pixabay.com

Kada govorimo o zdravoj hrani za doručak, jaja su jedna od najsvestranijih. Bilo da volite kajganu, jaja na oko ili poširana jaja, možete svoj obrok učiniti još boljim ako vam je ciljda  izgubite koji kilogram. I to samo dodavanjem jednog hranljivog zelenog lisnatog povrća – spanaća.

Spanać je, naime, prepun hranljivih sastojaka koji podstiču mršavljenje i može se lako dodati mnogim receptima, pogotovo jajima. Sadržaj vlakana u spanaću pomoći će vam da duže ostanete siti, što može sprečiti prejedanje tokom dana. Osim toga, spanać jajima dodaje važne antioksidanse koji smanjuju upalu u telu koja bi mogla sprečiti gubitak težine.

Jaja su, s druge strane, bogata proteinima. Visok unos proteina povećava oslobađanje hormona sitosti (peptid YY), koji smanjuje apetit i podstiče sitost. Isto tako, proteini podižu brzinu metabolizma i pomažu vam da zadržite mišićnu masu tokom mršavljenja. Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, ali i riba, nemasno meso i pasulj, idealna je ako pokušavate da skinute koji kilogram viška oko struka.

Pokazalo se da je spanać i najbolje povrće za skidanje masnih naslaga sa stomaka. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve to je povezano sa smanjenjem masnog tkiva na stomaku.

Skidanje sala sa stomaka može biti frustrirajuć proces, ali se ne može požuriti. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahteva promenu načina života i navika. Na primer, uključivanje više vlakana i proteina u ishranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodatog šećera, kao i redovno vežbanje mogu biti odlične opcije za početak.

1 COMMENT

  1. JAJA KAO NAJBOLJA NAŠA HRANA!

    Jaja su energetska hrana sa velikim uticajem na ishrani i zdravlje ljudi kod nas. Jaja nisu tako skupa hrana kao ostalih artikala. S obzirom da se hrana prodaje na kilograme. Danas sam kupio 20 komada jaja na borskoj pijaci po ceni 22 din/komad. Ta dvadeset jaja imaju masu1,4 kilograma i izračunao sam da je cena 314,29 dinara/kg. Uporedite ostalih suhomesnatih proizvoda sa cenom kokošjih jaja, ona su mnogo jeftinija, a možda i hranljivija i zdravija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here