Tanjug
Kosovska policija

Analitičar Nedžmedin Spahiu ocenio je da izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, da svaka akcija Kosovskih specijalnih snaga na severu zahteva saglasnost Kfora, više liči na poziv na rat, nego što je orijentisana ka pozivu za mir.

Spahiu je rekao da je iznenađen takvim zahtevom za bliskom koordinacijom sa Kforom, navodeći da se taj zahtev može protumačiti kao želja da se ukine vlast Kosova nad policijom i da se time ne poštuje njen suverenitet.

– Ovo nije pitanje koje Kosovo treba da pusti tek tako…. Drugim rečima, ako Kosovo odustane od policije, onda će morati da se odrekne i svog suvereniteta – naveo je Spahiu.

On je izrazio zabrinutost da bi Stoltenbergova izjava mogla da bude deo osetljivog scenarija da se podstakne sukob, umesto da se pronađe mirno rešenje za pitanje odnosa Kosova i Srbije.

Dodaje da bi te kontradiktorne izjave mogle da gurnu strane u regionu ka tenzijama i mogućem sukobu.

– Prosto se radi o tome da neko želi da ratuje, podstiče sukobe, onda daje kontradiktorne izjave. I ovde, dok se ne postigne dogovor Kosova i Srbije o priznanju, do tada smo uvek na ivici sukoba, rata. Da li saveznici, odnosno da li NATO, SAD žele da reše ovo pitanje mirom ili ratom, još uvek ne znamo. I naravno, ako su odlučili da izaberu rat, onda se to tako radi, daju se kontradiktorne izjave, strane se podstiču na dalji sukob i onda se razvija predviđeni scenario. Za mene je ova izjava bila uznemirujuća – rekao je Spahiu.

Kako dodaje, mogući scenario je da se podstakne Srbija da napadne Kosovo, a onda da NATO napadne Srbiju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here