Srbija – SAD: Pravda spora, ali dostižna!

0

Košarkaši Srbije posle plasmana u finale Mundobasketa
 

Tunčeri je loptu položio u koš 0.5 sekundi pre kraja meča u kojem su sudije umnogome pomogle domaćinu sa savlada srpski tim, a aut turskog igrača bio je vrhunac tendencioznog suđenja arbitara, koji nisu videli previd.

 

Tadašnji selektor Srbije Dušan Ivković pozvao je čelnike FIBA da kazne sudije ili podnesu ostavke zbog lošeg suđenja na pomenutom meču, ali uzalud. Naši momci su bili prinuđeni da se sa kiselim i oporim ukusom u ustima bore za bronzu. Litvanci su daleko bolje podneli očekivani poraz od Amerikanaca, nego što su to "orlovi" uspeli posle dramatične završnice meča sa Turskom. Epilog  je bila laka pobeda Litvanije (99:88).

 

 

Vratimo se još osam godina ranije, kada smo poslednji put odmerili snage sa SAD, i istovremeno osvojili peto svetsko zlato. U Indijanapolisu se igrao košarkaški klasik. Tadašnja Jugoslavija je predvođena tandemom Sakramenta, Vlade Divac – Predrag Stojaković, koji su sakupili 36 poena i Milanom Gurovićem sa 15,  savladala nadobudne NBA zvezde u četvrtfinalu (81:78) i spustila ih na najmanji broj koševa od 1992. godine, odnosno, od kada za SAD nastupaju igrači iz najkvalitetnije lige sveta. Kasnije je u finalu, posle produžetka, "pala" Argentina.

 

Pročitajte još:

Otkriće Mundobasketa: Miroslav Raduljica

* VIDEO: Da se ponovi Indijanapolis 2002.

* Mogu li Srbi preko SAD do zlata?

* VIDEO: Ovo su heroji Srbije!

* VIDEO: Slavlje u svlačionici "orlova"

* Harden: Srbija nikada ne odustaje i igra fenomenalno!

 

Na redu je novo finale, a rival "najslađi" mogući – Sjedinjene Države. O Srbiji se ponovo priča kao zemlji košarke, pa nema nikakve dileme da se za zlato Mundobasketa u Španiji bore dve košarkaške velesile.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here