Genske mutacije uzročnik raka pluća kod nepušača

0

 

PARIZ, 22. marta (Tanjug) – Genske mutacije bi mogle da doprinesu velikom povećanju opasnosti od pojave raka pluća među osobama koje nikada nisu upotrebljavale duvan, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja objavljenog u "onlajn" izdanju medicinskog časopisa "Lanset onkolodži".
Međunarodna grupa naučnika na čelu s istraživačem Ping Jangom sa klinike "Majo" u Ročesteru (američka savezna država Minesota) sprovela je istraživanje u četiri faze kako bi pokušala da identifikuje genske mutacije koje povećavaju opasnost od nastanka raka pluća među nepušačima, prenele su danas svetske agencije.
Naučnici su identifikovali genske mutacije na 13 hromozomu koje povećavaju za oko 60 odsto opasnost kod nepusača od razvoja raka pluća.
Te genske mutacije, prema mišljenju naučnika, mogle bi da utiču na ulogu gena GPC5 i na taj način podstaknu razvoj raka pluća kod nepušača.
Istraživači, međutim, ističu da je sada potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se utvrdila funkcionalna uloga gena GPC5.
Pušenje je i dalje glavni uzrok pojave raka pluća, tako da su pušači izloženi 15 do 20 puta većoj opasnosti od razvoja te vrste raka u poređenju sa nepušačima.
Ipak, 15 odsto muškaraca i 53 odsto žena kod kojih dolazi do pojave raka pluća nikada nisu bili pušači ili su popušili manje od 100 cigareta tokom celog života.
To znaci da se četvrtina slučajeva raka pluća u svetu javlja kod nepušača.
Jedan od poznatih faktora rizika za nastanak raka pluća kod nepušača je pasivno pušenje (udisanje dima pušača).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here